Ciasto drożdżowe do pizzy
500 g mąki pszennej
2 całe jajka
40 g drożdży
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
koncentrat pomidorowy lub ketchup
oregano, bazylia (opcjonalnie)
Pozostałą mąkę przesiewamy do robota kuchennego dodajemy pozostałe mleko, jajka wlewamy zaczyn i dosypujemy ewentualnie ziół. wyrabiamy ciasto w połowie wyrabiania dodajemy olej. Mieszamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 h aż podwoi swoja objętość.
W między czasie można przygotować dodatki
Dodatki do pizzy
według uznania w tym przypadku wygrała:
papryka
cebula pokrojona w piórka
kukurydza konserwowa
ogórki kichone
salami i wędzona pierś z indyka ( może być dosłownie każda wędlina)
starty żółty ser ( ja lubię dużo więc tutaj min 500 g)
Wszystko kroimy w drobne cienkie paski, kawałki itp.
Jak ciasto podrośnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Ciasto Smarujemy koncentratem lub ketchupem ( jeżeli do ciasta nie dodaliśmy ziół teraz możemy je posypać), kładziemy ściśle wędlinę, na nią cebulę, całość posypujemy kukurydzą konserwową i papryką, na wierzch układamy ogórki kiszone.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy 20-25 min, po tym czasie na pizze wysypujemy ser i zapiekamy jeszcze 10 min.
Sos pomidorowy
2 ogórki kiszone
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
1/2 - 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 małej cebuli
oregano, bazylia
oregano, bazylia
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
W rondelku podgrzać przecier pomidorowy, dodać koncentrat, wodę wymieszać dodać poszatkowane drobno ogórki kiszone i cebule, przyprawić cukrem solą i pieprzem do smaku. Gotować chwilę na wolnym ogniu aż składniki się połączą i przegryzą. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Sos czosnkowy
1 opakowanie jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu ( ja dodaje majonez Roleski)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub stołowej
3 ząbki czosnku
oregano
szczypta cukru
sól pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz