sobota, 26 grudnia 2015

Roladki z szynki szwarcwaldzkiej z sosem balsamicznym

Ciekawa w smaku inna niż zwykle przystawka, niby prosta ale połączenie gorgonzoli z szynką szwarcwaldzką i klasycznym sosem balsamico, no cóż więcej chcieć.
Jeśli nie posiadamy gotowego sosu balsamicznego możemy go zrobić sami, przepis zaczerpnięty z bloga Wyzwania Kuchenne . Szynkę parmeńską zamieniłam na szwarcwaldzką bo taką posiadałam w zapasach ale każda dojrzewająca cienko skrojona wędlina się jak najbardziej nada. A jeżeli nie lubimy ostrego sera możemy go zamienić na inny łagodniejszy ser dojrzewający typu Lazur camembert lub brie i zamiast suszonych pomidorów które łagodzą ostrość gorgonzoli dodać zielone oliwki.



Składniki (8 szt)

1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 200 g Lidl
garść rukoli
garść roszponki
8 słupków sera gorgonzola piccante z Lidla
suszone pomidory
Sos balsamiczny klasyczny

Szynkę rozkładamy plasterek koło plasterka, na każdym plasterku układamy liście rukoli i roszponki, na nie układamy po słupku sera gorgonzola a na wierzch układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Zwijamy ciasno i jeśli jest taka potrzeba spinamy wykałaczką. Całość polewamy sosem balsamicznym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz