czwartek, 21 stycznia 2016

Pieczarki z czosnkiem chilli i ziołami

Zakupiłam ostatnio przypadkiem takie maciupkie pieczareczki, szukając po przepisach w internecie napotkałam takie dwa 1 i 2 po których połączeniu wyszedł poniższy przepis. Składniki na jedną małą porcję.


Składniki na 1 porcję


150-200 g malutkich pieczarek lub większe pokrojone na ćwiartki
2 łyżki masła ok 20 g
1 duży ząbek czosnku
1/3 szklanki białego wina
sok z cytryny ok 1 łyżeczki
1 łyżeczka tymianku
2 cm papryczki chilli
sól, pieprz

Na patelnie rozpuszczamy masło, dorzucamy pieczarki i podsmażamy całość do zrumienienia się pieczarek. Dodajemy pokrojoną drobniutko papryczkę chilli wszystko dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy posiekany drobno czosnek i suszony tymianek, chwilę podsmażamy i dodajemy białe wino, czekamy aż wino się zredukuje- tak żeby została 1/3 objętości płynów. Na koniec doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz