Składniki
300-400 g łososia bez skóry (skórę zawsze można odciąć a jeden kawałek łososia podzielić na dwa mniejsze)
sok z cytryny
1 mała cukinia
1 mały ząbek czosnku drobno posiekany
1/2 opakowania mrożonego szpinaku (+ opcjonalnie łyżka śmietany)
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól pieprz
1 kulka mozzarelli
1/2 sera camembert
100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
Łososia jeśli nie mamy podzielonego na dwa kawałki przekrawamy i skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pierzem i przekładamy do lodówki.
Cukinie ścieramy na dużych oczkach dodajemy ząbek czosnku doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby później można było na niej ułożyć naszego łososia.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła i dodajemy nasz szpinak, jak już woda z niego odparuje dodajemy ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie łyżką śmietany zabielamy).
Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
Mozzarellę kroimy w kostkę lub rwiemy w drobne kawałki, camemberta kroimy w plasterki.
Na cukinie w naczyniu żaroodpornym układamy kawałki łososia, na wierzch układamy szpinak. Całość posypujemy serem żółtym, mozzarellą i układamy na wierzchu kawałki camembertu. Tak przygotowane naczynie przykrywamy folia aluminiową błyszczącą stroną od spodu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy do momentu aż ser się zrumieni.
Podajemy np z ryżem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz