Składniki
1 polędwiczka wieprzowa ( u mnie około 350-80 g)
1/2 kiełbasy chorizo (cała kiełbaska cienka przekrojona wzdłuż dostępna stale w carefourze)
1/2 łyżeczki tymianku
olej
Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot.
Połówką kiełbaski nadziewamy naszą polędwiczkę.
Na odrobinie tłuszczu na patelni obsmażamy naszą polędwiczkę z każdej strony dosłownie przez chwilę do zmiany koloru, nie chodzi nam o jej wysmażenie.
Gotowe mięso wraz z tłuszczem po smażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i wstawiamy na 20 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry.
Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz