Składniki
1 brokuł (500 g)
2 spore marchewki
1 cebula
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
3 jajka
100- 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach
sól
pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka
papryka ostra
olej
Brokuły gotujemy w garnku około 7 min od momentu jak woda zacznie wrzeć. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. W między czasie kroimy cebule w kostkę i dorzucamy do marchewki jak ta zacznie się już robić lekko miękka. Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię. Na samym końcu, jak już pieczarki będą gotowe dodajemy czosnek i wszystko razem chwilę jeszcze smażymy i doprawiamy naszymi przyprawami.
Naczynie żaroodporne spryskujemy olejem. Przekładamy wszystkie składniki z patelni i chwilę czekamy aż przestygną. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
W miseczce mieszamy nasze jajka i dodajemy 1/2 naszego sera, i naszą mieszanką polewamy równomiernie warzywa w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie wyszło nam to równomiernie możemy całość przemieszać). Na sam koniec rozkładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy folią aluminiową lub górą od naczynia i wkładamy do piekarnika na 25-30 min. Po tym czasie jak już widzimy że ser z jajkiem się ściął posypujemy po wierzchu pozostałą częścią żółtego sera i wkładamy jeszcze na 5- 10 min żeby ser się rozpuścił. Wyjmujemy i odstawiamy na 3-5 min i dopiero kroimy na kawałki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz