Składniki
0,5 szklanki zielonej soczewicy
0,5 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej
0,5 opakowania mrożonej żółtej fasolki szparagowej ciętej
0,5 opakowania mrożonej marchewki baby carrots
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 papryczka chilli drobno posiekana
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla)
1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam)
Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja 1 :2 jedna miarka soczewicy 2 wody) i gotujemy około 30 min.
W między czasie w jednym większym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy wszystkie nasze mrożone warzywa (jeśli ktoś ma czas na zmywanie to może sobie porozdzielać i gotować np w 3 garnkach). Gotujemy około 10 min max tak żeby były już miękkie ale się nie rozpadały. Przelewamy je na sicie zimną wodą. (opcjonalnie w tym samym garnku możemy ugotować świeżego brokuła przez jakieś 7 min od momentu jak woda zacznie wrzeć).
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy naszą cebulkę, jak już zacznie się szklić dodajemy papryczkę chili i czosnek i jeszcze chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia.
W momencie jak już soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz