Składniki
350-400 g polędwiczki wieprzowej
100 ml białego wina
100 g gorgonzoli
6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
400 g śmietany 18%
1-2 łyżki kaparów
200 g pieczarek pokrojonych w paski
1/2 pęczka pietruszki posiekanej opcjonalnie
olej
Marynata
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Polędwiczki oczyszczamy z białych błon, kroimy po skosie w grube plastry i lekko rozbijamy ręką.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy.
Kawałki polędwicy dokładnie obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na min 30 min w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej lub suchej patelni przez chwilę tylko by zamknęły sie pory i zdejmujemy z ognia.
Na głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pieczarki i lekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy żeby płyn nam się zredukował o połowę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola mieszamy dokładnie i dodajemy śmietany. Całość gotujemy często mieszając by ser się rozpuścił.
Jak ser się rozpuści dokładamy suszone pomidory, mieszamy i dodajemy polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu 10- 15 min. Po tym czasie dodajemy kapary, możemy dolać łyżeczkę zalewy z kaparów i ewentualnie pietruszkę posiekaną. Dusimy jeszcze przez 5-10 min od czasu do czasu do czasu mieszając.
Podajemy z makaronem pappardelle lub innym grubym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz