Składniki
700-750 g ziemniaków
4-5 łyżek mąki pszennej
1 cebula pokrojona w kostkę
250-300 g brzuszku surowego
sól, pieprz do smaku
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości. W między czasie nasz brzuszek kroimy w kosteczkę, na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy brzuszek, jak już tłuszcz się wytopi i zaczną robić się skwarki dorzucamy cebulę i smażymy całość do zrumienienia się cebulki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wpół miękkie ziemniaki odcedzamy tak żeby pozostało nam trochę wody na spodzie i na ziemniaki równomiernie rozsypujemy mąkę. Garnek przykrywamy i na najmniejszym ogniu zaparzamy ziemniaki z mąką ok 10 min. Po tym czasie całość gnieciemy drewnianym tłuczkiem, przyda się męska ręka bo wymaga to trochę siły aby uzyskać gładką konsystencję bez grudek mąki. Łyżką układamy kleksy na talerzu i okraszamy naszym brzuszkiem z cebulką. Prażoki idealnie pasują z kapuśniakiem z tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz