piątek, 15 stycznia 2016

Schabowe z papryką i żółtym serem

Szybki standardowy obiadek. Od czasu do czasu taka normalność się przydaje, obiad normalny dodatek w postaci brokuła z tego przepisu już niekoniecznie :)


Składniki


2-4 kotlety schabowe
1/2 czerwonej papryki
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz

Dodatki

1/2 opakowania ziemniaków ( u mnie ćwiartki ziemniaków z Lidla)
ulubiony sos u mnie czosnkowy

Może wszyscy będą mieli mi za złe te ziemniaczki ale przyznam się że jest to najszybsza opcja obiadowa. Kotlety rozbijamy, najlepiej je owinąć folia spożywczą wówczas ani nie ubrudzimy deski ani tłuczka. Posypujemy solą pieprzem i odstawiamy. Jajko roztrzepujemy, kotleta maczamy w jajku później w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety. W międzyczasie paprykę kroimy w paski a ser żółty ścieramy na tarce. Jak kotlety będą z jednej strony już przyrumienione odwracamy je na druga stronę, na wierzchu każdego kotleta układamy kilka pasków papryki i na to wszystko ser, chwilę smażymy, po chwili jak już zobaczymy że kotlety są już lekko podsmażone a ser sie jeszcze nie rozpuścił to przykrywamy patelkę przykrywką i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia się sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz