Przepis otrzymałam od mamy lekko zmodyfikowałam bo nie miałam orzechów włoskich i rodzynek akurat pod ręką i wyszło pyszne ciasto jabłkowo - cynamonowe, które z czystym sumieniem mogę polecić każdemu kto lubi szybkie ciasta.
Potrzebne nam będą dwie miski, do wykonania ciasta nie trzeba posiadać robota kuchennego co jest jego dodatkową zaletą szczególnie w momencie jak sie komuś na złość popsuje, a jedynie blender z nakładką do miksowania.
Potrzebne nam będą dwie miski, do wykonania ciasta nie trzeba posiadać robota kuchennego co jest jego dodatkową zaletą szczególnie w momencie jak sie komuś na złość popsuje, a jedynie blender z nakładką do miksowania.
Składniki 1 miska (mniejsza)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiewam, tak już mi jakoś weszło w krew, bo podobnież ciasta wychodzą lepsze, jeśli ktoś nie chce nie musi.Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie żeby nie zostało nam zbyt dużo grudek cynamonu.
Składniki 2 miska (większa)
5 całych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
W 2 misce dokładnie miksujemy składniki by cukier się rozpuścił, dla leniwych polecam wersję z cukrem pudrem :)
Dodatkowo
5 obranych jabłek pokrojonych w drobną kostkę
Kruszonka
80 g mąki
50 g masła
50 g cukru pudru
1/2 cukru waniliowego ( ja daje cały a co tam )
Można ją przygotować wcześniej i włożyć do lodówki. Składniki siekamy, łączymy, ugniatamy palcami żeby mąka i cukier połączyły się z masłem, chwile to zajmuje ale w końcu to nieoderwalny składnik wielu ciast.
Do 2 miski większej dodajemy składniki sypkie z 1 miski i miksujemy do połączenia się składników, proponuje wymieszać delikatnie składniki przed włączeniem opcji turbo na blenderze bo możemy wyglądać jak piekarz :). Jak składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie mieszamy je z masą tak żeby masa je dokładnie pokryła. Przekładamy całość do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy obficie kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i pieczemy około 1 h max.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz