Składniki na ciasto
Składniki na krem (bardzo podobne jak z powyższego przepisu z lekkimi zmianami)
250 g sera mascarpone
200 g śmietanki 30 %
30-40 g cukru
2 galaretki w różnych kolorach
2 x 250 ml wrzątku
2 x 250 ml wrzątku
sok z cytryny (ok 2 łyżeczek do smaku)
2 łyżeczki syropu Amaretto (u mnie z Biedronki)
2 łyżeczki syropu Amaretto (u mnie z Biedronki)
Dodatkowo
kakao i cukier puder do posypania rolady
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce).
Biszkopt przyrządzamy zgodnie z tym przepisem (ważne by dobrze wystudzić biszkopt).
Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (możemy pominąć i po prostu wymieszać wszystkie składniki razem). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem i dodajemy syrop amaretto i dokładnie mieszamy.
Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem zostawiając 2 cm bez kremu u góry i rozsypujemy pokrojone w kostki galaretki. Całość rolujemy ściśle i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię całość posypujemy kakao i cukrem pudrem.
pychotka :)
OdpowiedzUsuń