czwartek, 3 marca 2016

Pikantny kurczak a'la KFC

Wypróbowałam wielu przepisów na ale wydaje mi się że udało mi się trafić na mega kombinacje. Panierka jest chrupiąca, nie odchodzi a co najważniejsze w porównaniu do niektórych przepisów wykonuje się ją błyskawicznie. Nie wymaga polewania żadnym tłuszczem co jest dodatkową zaletą bowiem można spokojnie wstawić kurczaka do piekarnika i wyjąć już gotowego.



Składniki


4 podudzia z kurczaka
6 pałek z kurczaka
płatki kukurydziane
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
ostra papryka
przyprawa do kurczaka

Części kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ( ważne jest żeby kurczak był suchy). Do reklamówki foliowej wrzucamy 3-4 garście płatków i dokładnie rozbijamy je przy użyciu tłuczka lub wałka do ciasta. Następnie potrzebne nam będą 2 duże talerze i jedne głęboki. W głębokim mieszamy jajka, na jeden duży talerz wysypujemy mąkę ziemniaczaną na drugi pogniecione płatki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w następujący sposób: mąka ziemniaczana, jajko, płatki kukurydziane. Gotowe kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy ją spryskać delikatnie olejem (ja ostatnio nabyłam mate silikonową do piekarnika w Ikei). Wierzch każdego kawałka kurczaka posypujemy odrobiną soli, ostrą papryką i przyprawą do kurczaka.
Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni i pieczemy min, 70 min. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia do 90 min.




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam to jeden z przepisów które wydawały mi się nie do opanowania ze względu na panierkę i jak to nieraz bywa im mniej się człowiek przykłada tym lepiej wychodzi :)

      Usuń