sobota, 19 marca 2016

Tarta z brokułem i kurczakiem

Od jakiegoś czasu chodził za mną zakup formy do pieczenia tart. I jak już ja nabyłam to teraz poszukuje idealnego przepisu na ciasto i chyba znalazłam. Szybkie łatwe danie które można zrobić na wiele sposobów wszystko zależy od tego co mamy ochotę umieścić na naszej tarcie.

Składniki na ciasto

200 g mąki pszennej
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki wody
łyżeczka soku z cytryny
1 jajko

Składniki na farsz

1 pierś z kurczaka + curry, paryka słodka, sól i pieprz, olej, zioła prowansalskie, olej (jednym słowem przyprawy które lubimy)
1/2 brokuła lub 1 mały brokuł
1/2 opakowania śmietany 18%
150 g sera żółtego startego na grubych oczkach
1/2 sera camembert pokrojonego w plasterki
3-4 jajka (jeśli uważamy że jest za rzadki farsz dodajemy kolejne jajko)
sól pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zagniatamy z masłem (jak na kruszonkę). Dodajemy jajko, sok z cytryny dokładnie zagniatamy i dodajemy wodę. Całość zagniatamy żeby wszystkie składniki się połączyły i ciasto było gładkie bez grudek. Owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 min.
W tym czasie kroimy naszą pierś w kostkę, w miseczce dodajemy 1-2 łyżki oleju i przyprawy- oprócz ziół. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby kurczak poleżał trochę w przyprawach- możemy dużo wcześniej zamarynować pierś.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy. Od momentu jak woda się zagotuje brokuła gotujemy 5 min. Wyciągamy i hartujemy pod zimną wodą.
Formę na tartę wykładamy naszym ciastem, technika dowolna, można rozwałkować ciasto lub tak jak ja po prostu rwałam po kawałku i wylepiałam nim formę. Gotowe ciasto nakłuwamy porządnie widelcem po całej powierzchni i bokach. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy nasze ciasto 7-10 min.
Naszego zamarynowanego kurczaka przerzucamy na patelnię i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
Na podpieczony spód wykładamy kurczaka 3/4 brokuła. W miseczce rozrabiamy jajko ze śmietaną i mieszamy z serem żółtym doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i tak powstałą miksturę wylewamy po powierzchni tarty. Na wierzch układamy jeszcze kilka pozostałych różyczek brokuła i rozkładamy plasterki sera camembert. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Tarta będzie gotowa jak jaka ze śmietaną się zetną i przy dotknięciu palcem będą sprężyste.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie wytrawne wypieki; wybieram różne ciasta, ale moim faworytem są te z dodatkiem twarogu

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny zestaw dodatków na tej tarcie, pojadłabym.

    OdpowiedzUsuń